OM OSS


OM LYA LIN


Vi bryr oss om planeten, om att stänga den ohållbara cirkeln för att skydda liv och miljön.


Lya Lin är ett företag som tillverkar och säljer vackra linneprodukter som tillverkats i Europa på ett etiskt korrekt sätt. Vår filosofi kan vi beskriva som humanistisk, ekologisk och kvalite. – Där människor har behandlats rätt, så lite klimat förstörelse som möjligt och en produkt som du kan leva med länge.  Kvalitet handlar om att ett ting ska kännas bra mot både huden och i hjärtat. Så att du kan investera i hemtextilier med ett gott samvete.


 

Filosofi och Bakgrund

Grundaren Sanna Eriksson startade Lya Lin 2018, med flera samarbetspartner runt om Europa. Sanna fick ta emot de prestige fyllda priset “Swiss cross textile Award” för bästa textil kollektion år 2014. Prispengarna investeras idag i Lya Lin, för att bygga upp ett textil varumärke, som är både prisvärt och hållbart. 

Lya Lins filosofi kan beskrivas som humanistisk, ekologisk och kvalitet. Målen med Lya Lin är att fylla kraven som vi själva har kring produkter som vi eftersöker. Där alla människor har behandlats rätt, så lite klimat förstörelse  som möjligt och en produkt som du kan leva med länge.


 
Hållbar skillnad.

En etisk korrekt handel.

Textilindustrin är uppbyggd till ett slit och släng samhälle, där man inte alltid prioriterar hållbart och ekologiskt odlat. Genom åren har produktionen av textilier bidragit till betydande miljöproblem, framförallt genom vattenförorening och utsläpp av klimatpåverkande gaser. Därtill kommer de kemikalier som används för odling, rening och färgning av tygerna. Detta är konsekvenser som förstör jordbruksmarker,  förorenar grundvatten och förgiftning av både människor och miljö som följd. Men idag så är detta ett vanligt problem som sällan konsumenter får reda på innan dom väljer ett visst varumärke.

Vi vill ha kontroll över hela tillverkningskedja. Så att allt har gått rätt till, samt att alla medarbetar har fått rätt betalt för rätt sorts arbete. Vi står för en etisk korrekt handel och vi vill förbättra konsumenternas förståelse för att alltid handla certifierade produkter som har framtagits på bästa möjliga sätt.Vi omfamnar oss av textilier varje dag, både när vi sover och är vakna.
Därför är det viktigt att välja ekologiskt odlat.


sanna eriksson lya lin

Från linblomman- till ditt hem. På Lya Lin brinner vi för kreativitet och hållbarhet. 

Vi handlar vårt lin från småskaliga odlingar i Estland och Litauen, hos linodlare som är OEKO-Tex certifierade. Det är en kravmärkning där bönderna odlar ekologiskt, använt utsläppsreducerande processer och utan farliga kemiska medel som är farligt för hälsan. Även vatten-besparande teknologier för att linet ska odlas på ett snällare sätt mot miljön. 

 Vi säljer inte bara textilier, utan ett synsätt till hållbar inredning, och egentligen till hela livet i stort. Vår filosofi kan beskrivas som humanistisk, ekologisk och kvalitet. Målen med Lya Lin är att fylla kraven som vi själva har kring produkter som vi eftersöker. Där alla har behandlats rätt, så lite klimat förstörelse  som möjligt och en produkt som du kan leva med länge.
 Att stänga den ohållbara cirkeln för att skydda både människa och miljö


Efter fem års erfarenhet av att arbeta som textil och mode designer, besökt fabriker runt om i världen. Så vet jag att industrin är otroligt smutsig och att allt inte ger rätt till. Lya Lins hjärtefråga är att försöka ha kontroll över hela produktionskedjan. Vi vill veta vilka vi arbetar med och att de behandlas på ett schysst sätt och får rätt betalat för rätt sorts arbete. Det gäller bönderna som odlar linet till fabriksarbetarna i Estland som syr de sista detaljerna på linneprodukterna.   

Vi vill skapa en relation till alla våra medarbetar och framför allt våra kunder. Vill vill uppmana att konsumera mindre och välja en högre kvalitet. På så vis minska på nutidens extrema konsumtionssamhälle där vi köper och slänger i en omoralisk takt. Och vi kan alla sova lite godare om natten.

Från linblomman till din lya.
Fördelar med att välja linnetyg.

Lin är en natufiber- ett levande material. Grundfibrerna har en mycket hög andningsförmåga pågrund av dess ihåliga grund kärna. När du sover på lin så blir det en annan luft cirkulation än när du sover på bomull.
Materialet kan även temperaturs reagera sig efter dess omgivning, när du är kylig-värmer det dig, när du är varm-svalkar det dig. 
Även är linne anti-bakterialla och hypo-allergeniska egenskaper. Vilket förhindrar utvecklingen av bakterier. Som gör att det stöter bort smuts, likt ull.
Dessutom krävs det bara en fjärdedel vatten för odlingen som för produktionen av bomull. 

Hoppas du kommer kunna sova gott i våra ekologiska sängkläder och inreda lyan med hemtextilier från Lya Lin.Källor:

https://miljonytta.se/ekologiskt/framtidens-textilier/

https://miljonytta.se/ekologiskt/framtidens-textilier/